

Forest Department

We offer three different types of training for Forest Department officers - Category I is designed for forest guards, foresters and range forest officers; Category II is designed for range forest officers and higher ranks; Category III is designed for multiple ranks, with separate modules and sessions for managerial ranks. States we are working in/plan to work in the future: Assam, West Bengal, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya, Maharashtra, Goa, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Telangana, Odisha, Uttar Pradesh.

THREE-DAY WORKSHOP ON WILDLIFE CRIME DETECTION, INVESTIGATION AND LAW ENFORCEMENT

| DAY 1 | | | | |
|---|------------|--|--|--|
| Time | Duration | Session | | |
| 11:00am-11:30am | 30 minutes | Registration: Pre-evaluation session | | |
| 11:30am-11:45am | 15 minutes | Inaugural session: Inaugural speech by Guests of honour | | |
| 11:45am-12:00pm | 15 minutes | Ice breaker Expectation Setting | | |
| 12:00pm-12:15pm 15 minutes Tea Break & Group Photo | | | | |
| 12:15pm-12:45p m | 30 minutes | Introduction to WL trafficking Introduction to wildlife crime Wildlife crime: global, national and local scenario Drivers of wildlife crime Role of law enforcement agencies | | |
| 12:45pm-1:00pm | 15 minutes | Group Activity | | |
| 1:00pm-2:00pm 60 minutes Lunch | | | | |

| 2:00pm-2:55pm | 55 minutes | Offences under the Wild Life (Protection) Act, 1972 Key definitions (Scheduled animals, wild animals, animal article, meat, trophy, uncured trophy weapon, vehicles) Key offences (Hunting, Illegal trade, Illegal possession, habitat destruction, causing fire, attempt a n d a b e t m e n t, Illegal Purchase, Entering PA, entering PA with weapon, use of injurious substances inside PA) Punishments u/s 51 Recap Quiz | |
|-------------------------------------|---------------------------------------|---|--|
| 2:55pm-3:10pm 15 minutes Tea Bre | 2:55pm-3:10pm 15 minutes Tea Break | | |
| 3:10pm-3:45pm | 35 minutes | Identification of Species Part 1 Identification of commonly traded species and their derivatives Common field tips to identify real v/s fake contraband | |
| 3:45pm-4:00pm | 15 minutes | Participant Feedback | |
| DAY 2 | | | |
| 10:00am-10:15am | 15 minutes | Expectation setting | |

| 10:15am-11:15am | 60 minutes | Search and Seizure Protocol Powers to search, seize, detain, arrest under section 50. Procedure : Detect, Prepare, Detain, Search, Seize, Arrest. Preparation (Investigation team, assigning roles, docs to prepare on spot, investigation team, female constable, independent witnesses) Detain (Search of individual, preliminary interrogation, difference between detention and arrest) Search (Methods for search, Indoor and outdoor search, types of evidences, collection and sealing, sending forensic samples) Seizure (Labelling and Sealing, Seizure List, Spot Panchnama, Sheteh Mere) | |
|---|------------|---|--|
| 11:15am-11:30am | 15 minutes | Sketch Map) Arrest of individual (Arrest Memo, medical report, D.K. Basu Guidelines, Arrest memo and Medical Reports) Card matching session on schedules and punishments | |
| 11:30am-11:45am 15 minutes Tea Break | | | |
| 11:45am-12:30pm | 45 minutes | Intelligence & Interrogation Developing informant network Managing informants Handling, storing information Best and humane practices for effective interrogation | |
| 12:30pm-1:30pm 60 minutes Lunch | | | |

| 1:30pm-2:00pm | 30 minutes | Identification of Species Part 2 Identification of commonly traded species and their derivatives Common field tips to identify real v/s fake contraband | |
|---------------------------------------|------------|---|--|
| 2:00pm-2:45pm | 45 minutes | Legal Documentation (Format and pointers) Confession Statement Handover-Takeover Note or Reseizure WLOR/ POR u/s 50(4) (including state notification, if applicable) Complaint u/s 55 (including state notification) Maintaining a case diary | |
| 2:45pm-2:55pm 10 minutes Tea Break | | | |
| 2:55pm-3:35pm | 40 minutes | Interactive session: Case assistance, document review for Forest Department | |
| 3:35pm-3:45pm | 10 minutes | Participant Feedback | |
| 3:45pm-4:00pm | 15 minutes | Group Sorting and briefing about next day's activity | |
| DAY 3 | | | |
| 10:00am-10:15am | 15 minutes | Expectation setting | |
| 10:15am-11:15am | 1 hour | Crime Scene Simulation Exercise | |
| 11:15am-11:45am | 30 minutes | Exercise document preparation Preparation of documents: POR, seizure list, arrest memo, site map, evidence labeling and photography | |
| 11:45am-12:00pm | 15 minutes | QnA | |
| 12:00pm-1:00pm 60 minutes Lunch | | | |

| 1:00pm-2:30pm | 1 hr 30 minutes | Mock Trial of a Wildlife Case Tips for witness preparation to avoid common problem faced in court trials Cross examination of 03 volunteers | | |
|---------------------------------------|-----------------|---|--|--|
| 2:30pm-2:45pm 15 minutes Tea Break | | | | |
| 2:45pm-3:15pm | 30 minutes | Feedback to groups on Activity & Post- evaluation | | |
| 3:15pm-3:30pm | 15 minutes | Participant feedback | | |
| 3:30pm-4:00pm | 30 minutes | Closing remarks and valedictory Distribution of certificates to trainees by Guest of Honour | | |