

## **Forest Department**

We offer three different types of training for Forest Department officers - Category I is designed for forest guards, foresters and range forest officers; Category II is designed for range forest officers and higher ranks; Category III is designed for multiple ranks, with separate modules and sessions for managerial ranks. States we are working in/plan to work in the future: Assam, West Bengal, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya, Maharashtra, Goa, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Telangana, Odisha, Uttar Pradesh.

## TWO-DAY WORKSHOP ON WILDLIFE CRIME DETECTION, INVESTIGATION AND LAW ENFORCEMENT

DAY 1				
Time	Duration	Session		
11:00am-11:30am	30 minutes	Registration Pre-evaluation session		
11:30am-11:45am	15 minutes	Inaugural session: Inaugural speech by Guests of honour		
11:45am-12:00pm	15 minutes	Ice breaker Expectation Setting		
12:00pm-12:15pm 15 minutes Tea Break & Group Photo				
12:15pm-12:45p m	30 minutes	<ul> <li>Introduction to WL trafficking</li> <li>Introduction to wildlife crime</li> <li>Wildlife crime: global, national and local scenario</li> <li>Drivers of wildlife crime</li> <li>Role of law enforcement agencies</li> </ul>		
12:45pm-1:00pm	15 minutes	Group Activity		
1:00pm-2:00pm 60 minutes Lunch				

2:00pm-2:55pm	55 minutes	Offences under the Wild Life (Protection) Act, 1972  • Key definitions (Scheduled animals, wild animals, animal article, meat, trophy, uncured trophy weapon, vehicles)  • Key offences (Hunting, Illegal trade, Illegal possession, habitat destruction, causing fire, attempt a n d a b e t m e n t, Illegal Transportation, Illegal Purchase, Entering PA, entering PA with weapon, use of injurious substances inside PA)  • Punishments u/s 51  • Recap Quiz		
2:55pm-3:10pm 15 minutes Tea Break				
3:10pm-4:00pm	50 minutes	<ul> <li>Identification of Species</li> <li>Identification of commonly traded species and their derivatives</li> <li>Common field tips to identify real v/s fake contraband</li> </ul>		
DAY 2				
10:00am-10:15am	15 minutes	<b>Expectation setting</b>		

10:15am-11:15am	60 minutes	Search and Seizure Protocol		
10:15am-11:15am	60 minutes	<ul> <li>Powers to search, seize, detain, arrest under section 50.</li> <li>Procedure: Detect, Prepare, Detain, Search, Seize, Arrest.</li> <li>Preparation (Investigation team, assigning roles, docs to prepare on spot, investigation team, female constable, independent witnesses)</li> <li>Detain (Search of individual, preliminary interrogation, difference between detention and arrest)</li> <li>Search (Methods for search, Indoor and outdoor search, types of evidences, collection and sealing, sending forensic samples)</li> <li>Seizure (Labelling and Sealing, Seizure List, Spot Panchnama, Sketch Map)</li> </ul>		
		<ul> <li>Arrest of individual (Arrest Memo, medical report, D.K. Basu Guidelines, Arrest memo and Medical Reports)</li> </ul>		
11:15am-11:30am	15 minutes	Card matching session on schedules and punishments		
11:30am-11:45am 15 minutes Tea Break				
11:45am-12:30pm	45 minutes	<ul> <li>Legal Documentation</li> <li>(Format and pointers)</li> <li>Confession Statement</li> <li>Handover-Takeover Note or Reseizure</li> <li>WLOR/ POR u/s 50(4) (including state notification, if applicable)</li> <li>Complaint u/s 55 (including state notification)</li> <li>Maintaining a case diary</li> </ul>		
12:30pm-1:30pm	1 hour	Lunch		
1:30 pm-2:30 pm	1 hour	Crime Scene Simulation Exercise		

2:30pm-3:00pm	30 minutes	Exercise document preparation  ● Preparation of documents: POR, seizure list, arrest memo, site map, evidence labeling and photography			
3:00pm-3:10pm 10 minutes Tea Break					
3:10 pm- 3:40 pm	30 minutes	Question and Answer session			
3:40pm-4:00pm	30 minutes	Closing remarks and valedictory Distribution of certificates to trainees by Guest of Honour			