

## **Judiciary**

We offer a one-day sensitization module on wildlife crime as a joint workshop with Forest Departments and trial and sessions court judges to promote a dialogue to improve conviction of wildlife traffickers.

## ONE-DAY WORKSHOP WITH JUDICIARY AND FOREST DEPARTMENT FOR WILDLIFE CRIME CONVICTION

Time Period	Duration	Session
11:00am - 11:30am	30 minutes	Registration Inauguration Inaugural speech by guest of honour
11:30am - 12:00pm	30 minutes	<ul> <li>Introduction to Wildlife Trafficking</li> <li>Introduction to wildlife crime</li> <li>Wildlife crime: global, national and local scenario</li> <li>Drivers of wildlife crime</li> <li>Role of Judiciary</li> </ul>
12:00pm-12:15pm	15 minutes	Tea Break
12:15pm-12:45pm	30 minutes	<ul> <li>Law Enforcement Apparatus &amp; Challenges faced by the Forest Department</li> <li>Officials from Forest Department shed light on investigations</li> <li>Challenges faced while booking wildlife crime cases</li> </ul>
12:45pm - 1:30pm	45 minutes	Key Provisions of WildLife (Protection) Act, 1972  • Special powers assigned to the Forest Department  • Key offences  • Key documents
Lunch Break - 60 minutes		

02:30pm-03:00pm	30 minutes	Criminal Justice Responses to Wildlife Trafficking  • Key judgements • Challenges faced when dealing with wildlife crime cases • Key gaps observed
03:00pm - 3:35pm	35 minutes	Panel Discussion
03:35pm - 04:00pm	25 minutes	Concluding Remarks