

## **Security Forces**

We offer a half day training module for security forces focusing on procedures for handover of seized wildlife, and identification of commonly trafficked wildlife, their parts and products.

## HALF-DAY TRAINING PROGRAM FOR PARAMILITARY FOR DETECTION OF WILDLIFE CRIME

DAY 1		
Time	Duration	Session
9:00am-9:30am	30 minutes	Registration & Pre-evaluation
9:30am-9:45am	15 minutes	Inauguration & Expectation Setting
9:45am-10:15am	30 minutes	<ul> <li>Introduction to WL trafficking</li> <li>Introduction to wildlife crime</li> <li>Wildlife crime: global, national and local scenario</li> <li>Drivers of wildlife crime</li> <li>Role of law enforcement agencies</li> </ul>
10:15am-10:30am 15 minutes Tea Break & Group Photo		
10:30am-11:30am	60 minutes	<ul> <li>Identification of Species</li> <li>Identification of commonly traded species and their derivatives</li> <li>Common field tips to identify real v/s fake contraband</li> </ul>
11:30am-11:50am	20 minutes	Documentation
11:50am-12:20pm	30 minutes	QnA
12:20pm-12:30pm	10 minutes	Post Evaluation & Feedback
12:30pm-1:00pm	30 minutes	Certificate distribution Closing Remarks